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NELLY RAMÍREZ CORONANELLY RAMÍREZ CORONA
NELLY RAMÍREZ CORONA

Grados Académicos:
Doctorado en Ciencias en Ingeniería Química, Instituto Tecnológico de Celaya.
Maestría en Ciencias en Ingeniería Química, Instituto Tecnológico de Celaya.
Licenciatura en Ingeniería Química, Universidad Autónoma de Tlaxcala.

MIEMBRO DEL SISTEMA NACIONAL DE INVESTIGADORES (SNI) Nivel 1

Áreas de interés:

Ingeniería y control de procesos, Tecnologías emergentes para el procesamiento de alimentos, Enseñanza en ingeniería
Doctora y Maestra en Ciencias en Ingeniería Química por el Instituto Tecnológico de Celaya. Licenciada en Ingeniería Química por la Universidad Autónoma de Tlaxcala.
Ha dirigido tesis de Licenciatura y Maestría en Ingeniería Química, además de participar como directora y co-directora de tesis de Doctorado en Ciencias en Ingeniería Química y Doctorado en Ciencia de Alimentos. Cuenta con publicaciones en revistas internacionales de estricto arbitraje y ha presentado su trabajo en foros de difusión científica nacionales e internacionales. Actualmente es miembro del Sistema Nacional de Investigadores (SNI) NIVEL 1.
Su línea de investigación está enfocada al área de ingeniería de procesos químicos, procesamiento de alimentos y enseñanza en ingeniería y se encuentra trabajando en proyectos de innovación tecnológica con diferentes industrias.
Lo que más disfruta de la docencia es la interacción con los estudiantes e impulsarlos a aprender de manera autónoma.
Desde el 2007 es profesora investigadora de tiempo completo en el departamento de Ingeniería Química Alimentos y Ambiental en la Escuela de Ingeniería de la Universidad de las Américas Puebla, en donde también es Coordinadora Académica del programa de Doctorado en Ciencias de Alimentos.

  

 
 

Producción de investigación

Sección 
 
Año




Formación de recursos humanos, tesis dirigidas

2021
Design of distillation systems assisted with ionic liquids,

2021
Synthesis and Characterization of UiO-66, UiO-66-NH2 and UiO-67 Metal Organic Frameworks ,



Congresos Nacionales

2021
MODELACIÓN DINÁMICA DE UN PROCESO DE DESHIDRATACIÓN OSMÓTICA DE MANZANA MEDIANTE UN OBSERVADOR DE LUENBERGER , Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2021
ANÁLISIS DE LA TRANSFERENCIA DE MASA Y DE LAS CARACTERÍSTICAS DIMENSIONALES DE PASTA REHIDRATADA CON AGUA O SOLUCIONES DE CLORURO DE SODIO , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2021
DISEÑO DE UN PROCESO FLEXIBLE PARA LA PRODUCCIÓN DE BIODIÉSEL A PARTIR DE MATERIA PRIMA VARIABLE , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2020
EFECTO DE LA COMPOSICIÓN DE LOS GASES DE COMBUSTIÓN EN EL DISEÑO DE UNA PLANTA DE CAPTURA DE CO2, Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2020
ELABORACIÓN DE PULQUE EN POLVO POR MEDIO DE SECADO POR ASPERSIÓN UTILIZANDO DOS AGENTES ACARREADORES, Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2020
EVALUACIÓN DE CONDICIONES DE OPERACIÓN EN LA EXTRACCION ACEITES ESENCIALES ASISTIDA POR MICRONDAS, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química

2019
González-Pérez, J.E., Jiménez-González, O., Reyes-Jurado, F., Ramírez-Corona, N.Diseño de mezclas con extractos acuosos de plantas para la inhibición de Samonella Typhi, , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XL Encuentro Nacional de la AMIDIQ. Huatulco, Oax., México, Mayo 2019

2018
Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXIX ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ

2018
Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXI. Encuentro Nacional de la AMIDIQ. San José del Cabo, BJS, México. 1 al 4 de Mayo de 2018

2017
Atomización utrasónica de jugos de mandarina y toronja para su desinfección con radiación UVC., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ

2017
Cinéticas de absorción de agua y desprendimiento de mucilago durante el remojo de semillas de chía, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ

2017
Diseño de procesos implementando análisis de ciclo de vida, Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial Nombre del congreso: 6º Simposio Nacional de Ingeniería Química y Bioquímica Aplicada –Foro Regional IMIQ 2017, Tlaxcala, México



Congresos Internacionales

2021
An observer-based methodology for estimating effective diffusion coefficients during osmodehydration of apple cubes, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2021 AIChE Annual Meeting

2021
Integration of CO2 capture to power plants: the effect of fuel and gas composition in process configuration, Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: 31st European Symposium on Computer Aided Process Engineering

2020
Effect of Flue Gas Composition on the Design of a CO2 Capture Plant, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 30th European Symposium on Computer Aided Process Engineering

2020
Minimizing the Environmental Impact through Microwave-Assisted Extraction of Eucalyptus Globulus Essential Oil, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2020 Virtual AIChE Annual Meeting

2019
Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2nd Process System Engineering Workshop, Nuevo Vallarta, Mexico, January 2019

2018
Implementation of a Control Strategy for a Multitasking Reactive Distillation Column with an Intermediate Condenser, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting

2018
Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting

2018
Effect of Selected Extraction Conditions on the Viscosity of Chia Mucilage Solutions., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Chicago, USA. July, 2018

2017
Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization with Short-Wave Ultraviolet Light., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: IFT17 Annual Meeting and Food Exposition

2017
Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization With Short-Wave Ultraviolet Light. , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017.



Artículos de investigación

2022
Dynamic performance of optimized microwave assisted extraction to obtain Eucalyptus essential oil: energy requirements and environmental impact, Nombre de la revista: International Journal of Food Process Engineering,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: doi.org/10.1515/ijfe-2021-0102, ISSN: 1556-3758

2022
Implementing CO2capture process in power plants:Optimization procedure and environmental impact, Nombre de la revista: Chemical Engineering Research and Design,, Volumen: 180, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.cherd.2022.02.023, ISSN: 0263-8762

2022
Zirconium Based MOFs and Their Potential Use in Water Remediation: Current Achievements and Possibilities, Nombre de la revista: Air, Soil and Water Research, Volumen: 15, Número: 1, Páginas: , DOI: DOI: 10.1177/11786221221080183, ISSN: 11786221

2022
Vacuum pressure impregnation on apples with grape juice concentrate: effects of pressure, processing time, and juice concentration, Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 77, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2022.102981, ISSN: 14668564

2022
Fungal inactivation on Mexican corn tortillas by means of thyme essential oil in vapor-phase, Nombre de la revista: Current Research in Food Science, Volumen: 5, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.03.010, ISSN: 26659271

2022
Wheat-based fried snacks shelf-life prediction using kinetic, probabilistic, and time-to-fail models, Nombre de la revista: Journal of Food Processing and Preservation, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: DOI: 10.1111/jfpp.16548, ISSN: 1458892, 17454549

2022
Insights on the effectiveness of pneumatic or ultrasonic atomization in combination with UVC light during fruit juices processing, Nombre de la revista: Journal of Food Science and Technology, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-022-05468-3, ISSN: 221155, 9758402

2021
Stability of oregano essential oil encapsulated in double (wow) emulsions prepared with mechanical or high-pressure homogenization and its effect in Aspergillus niger inhibition, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.15104, ISSN:

2021
Effect of imidazolium ionic liquids as microwave absorption media for the intensification of microwave-assisted extraction of Citrus sinensis peel essential oils, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: 160, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.cep.2020.108277, ISSN:

2021
Mass Transfer During Osmotic Dehydration of Fruits and Vegetables: Process Factors and Non-Thermal Methods, Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-020-09276-3, ISSN: 18667910, 18667929

2021
An index to account for safety and controllability during the design of a chemical process, Nombre de la revista: Journal of Loss Prevention in the Process Industries,, Volumen: 70, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jlp.2021.104427, ISSN: 0950-4230

2021
Developments and advances of high intensity pulsed light and its combination with other treatments for microbial inactivation in food product, Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: 1, Número: , Páginas: , DOI: 10.1007/s12393-021-09280-1, ISSN: 18667910, 18667929

2021
Integration of CO2 capture to power plants: the effect of fuel and gas composition in process configuration, Nombre de la revista: Computer Aided Chemical Engineering, Volumen: 50, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-88506-5.50236-9, ISSN: 15707946

2021
Effect of process variables on heating profiles and extraction mechanisms during hydrodistillation of eucalyptus essential oil, Nombre de la revista: Heliyon, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: DOI:https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e08234, ISSN: 24058440

2020
Performance of combined technologies for the inactivation of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli in pomegranate juice: The effects of a continuous-flow UV-Microwave system. , Nombre de la revista: Journal of Food Process Engineering, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpe.13565, ISSN: 1458876, 17454530

2020
Essential oils microemulsions prepared with high-frequency ultrasound: physical properties and antimicrobial activity. , Nombre de la revista: ,, Volumen: 57, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04449-8, ISSN:

2020
Encapsulation of oregano essential oil (Origanum vulgare) by complex coacervation between gelatin and chia mucilage and its properties after spray drying, Nombre de la revista: Food Hydrocolloids, Volumen: 109, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106077, ISSN: 0268005X

2020
Effect of Flue Gas Composition on the Design of a CO2 Capture Plant, Nombre de la revista: Computer Aided Chemical Engineering,, Volumen: 48, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823377-1.50140-3, ISSN: 1570-7946

2020
Modelling release mechanisms of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) essential oil encapsulated in alginate beads during vapor-phase application, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110024 , ISSN:

2019
Effect of ionic liquids as entrainers on the dynamic behavior of ethanol-water extractive columns., Nombre de la revista: BMC Chemical Engineering,, Volumen: 1, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1186/s42480-019-0023-7, ISSN: 2524-4175

2019
Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice, Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011 , ISSN:

2019
Complex Coacervation Between Gelatin and Chia Mucilage as an Alternative of Encapsulating Agents. , Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: doi: 10.1111/1750-3841.14605, ISSN:

2019
Antimicrobial Activity and Physicochemical Characterization of Oregano, Thyme and Clove Leave Essential Oils, Nonencapsulated and Nanoencapsulated, Using Emulsification, Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.22037/afb.v6i4.25541, ISSN: 23455357, 24234214

2019
Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery, Nombre de la revista: LTW,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.06.014, ISSN: 0023-6438

2019
Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil: Static and dynamic modeling., Nombre de la revista: ,, Volumen: 247, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007, ISSN:

2019
Stability of Palm Olein with or without antioxidants during industrial Continuous Deep-fat frying of Wheat Snacks. , Nombre de la revista: Journal of Oil Palm Research, Volumen: 31, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.21894/jopr.2019.0017, ISSN: 15112780

2019
Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice., Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: , ISSN:

2019
Cinnamaldehyde-loaded chitosan nanoparticles: characterization and antimicrobial activity., Nombre de la revista: ,, Volumen: 9, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.33263/BRIAC94.060065, ISSN:

2019
Antimicrobial activity and physicochemical characterization of oregano, thyme and clove leave essential oils, nonencapsulated and nanoencapsulated, using emulsification, Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.22037/afb.v6i4.25541, ISSN: 23455357, 24234214

2019
**Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil, Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007, ISSN:

2019
Complex Coacervation between Gelatin and Chia Mucilage as an Alternative of Encapsulating Agents, Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1111/1750-3841.14605, ISSN:

2019
Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery, Nombre de la revista: ,, Volumen: 112, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2019.06.014, ISSN:

2019
**Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice, Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011, ISSN:

2018
Modeling phase separation and droplet size of WO emulsions with oregano essential oil as a function of its formulation and homogenization conditions, Nombre de la revista: ,, Volumen: 39, Número: 2018, Páginas: , DOI: 10.108001932691.2017.1382370, ISSN:

2018
Effect of Short Wave Ultraviolet Radiation on Selected Properties of Edible Films Formulated with Pomegranate Juice and Chitosan. , Nombre de la revista: Revista Mexicana de Ingeniera Quimica, Volumen: 17, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.24275/uam/izt/dcbi/revmexingquim/2018v17n1/Lopez, ISSN: 16652738

2017
Description of Aspergillus flavus growth under the influence of different factors (water activity, incubation temperature, protein and fat concentration, pH, and cinnamon essential oil concentration) by kinetic, probability of growth, and time-to-detection models., Nombre de la revista: ,, Volumen: 240, Número: 2017, Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.04.024, ISSN:

2017
Enhancement of UVC-light treatment of tangerine and grapefruit juices through ultrasonic atomization., Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 39, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ifset.2016.10.019, ISSN: 14668564



Libros Editorial Internacional

2022
Research and Technological Advances in Food Science, ISBN: 9780128243

2022
Biofuels and Biorefining. Vol. 1. Current technologies for biomass conversion, ISBN: 9780128241

2021
Developing Sustainability Competences Through Pedagogical Approaches, ISBN: 978303064

2020
Advances in Carbon Management Technologies: Carbon Removal, Renewable and Nuclear Energy, ISBN: 9780429243608

2020
Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications, ISBN: 9781118768

2020
Nanoengineering in the Beverage Industry, ISBN: 9780128166772

2019
Process Intensification: Design Methodologies , ISBN: 9783110596

2019
Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications, ISBN: 9781118768310

2019
N. Ramirez-Corona, A. Palacios (2019) Chapter 1. Generalities about process intensification in Process Intensification: Design Methodologies. Eds. F. I. Gomez-Castro, J.G. Segovia-Hernandez. De Gruyter. 338 pp. (pp. 1–14). Berlin, Boston: De Gruyter. https:doi.org10.15159783110596120-001, ISBN: 9783110596076

2017
Frontiers in Pen and Touch: Impact of Pen and Touch Technology on Education. , ISBN: 9783319642383



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