Formación de recursos humanos, tesis dirigidas
2017 FRANCESCA PETROZZINO. "Respuesta del crecimiento de Penicillium expansum sobre mora azul durante el almacenamiento controlado y expuesto a los volátiles de aceite esencial de canela". Departamento de Ingeniería Química y Alimentos, Universidad de las Américas, Puebla. Programa de Honores, Licenciatura en Ingeniería de Alimentos. Mayo de 2017., 2017 FATIMA REYES JURADO. "Actividad Antimicrobiana de Aceites Esenciales Aplicados de Manera Individual y Combinada en Fase Vapor y por Contacto Directo y su Posible Aplicación en Alimentos". Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental, Universidad de las Américas Puebla. Doctorado en Ciencia de Alimentos. Junio de 2017., 2017 AVELINA FRANCO VEGA. "Modelación y Optimización del Proceso de Extracción de Aceites Esenciales de Cáscara de Naranja (Citrus sinensis var. Valencia) y Laurel (Laurus nobilis) Obtenidos Mediante Hidrodestilación Asistida por Microondas". Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental, Universidad de las Américas Puebla. Doctorado en Ciencia de Alimentos. Junio de 2017.,
Congresos Nacionales
2019 lncidencia de diversas especies de mohos en frutos secos de venta a granel en mercados de Mexico.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Congreso de Inocuidad Alimentaria 2019. Asociación Mexicana para la Protección de los Alimentos (AMEPAL). 2018 Análisis del efecto de la adición de diferentes aceites esenciales sobre peliculas de quitosano utilizando espectroscopia FTIR. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXI. Encuentro Nacional de la AMIDIQ. San José del Cabo, BJS, México. 1 al 4 de Mayo de 2018 2018 Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXI. Encuentro Nacional de la AMIDIQ. San José del Cabo, BJS, México. 1 al 4 de Mayo de 2018 2017 Ultras Altas Presiones en la Conservación de Alimentos,
Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial
Nombre del congreso: LVII Convención Nacional y Congreso de Ingenieros Quimicos. IMIQ. Foro VII: Tecnologías Emergentes para la Industria Alimentaria 2017 Caracterización Fisicoquímica de Peliculas de Alginato Adicionadas con Aceites Esenciales de Orégano y Romero,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química (AMIDIQ) 2017 Efecto de la Radiación UVC sobre las Propiedades de Películas Comestibles Elaboradas con Jugo de Granada y Quitosano.,
Tipo de participación: Ponencia Oral
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química (AMIDIQ). Ixtapa, México. Mayo de 2017. 2017 Atomización utrasónica de jugos de mandarina y toronja para su desinfección con radiación UVC.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ 2017 Cinéticas de absorción de agua y desprendimiento de mucilago durante el remojo de semillas de chía,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ
Congresos Internacionales
2019 Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2nd Process System Engineering Workshop, Nuevo Vallarta, Mexico, January 2019 2018 Effect of Selected Extraction Conditions on the Viscosity of Chia Mucilage Solutions.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Chicago, USA. July, 2018 2018 Inhibition of Indigenous Aspergillus Niger and Penicillium Expansum in Corn Tortillas by Gaseous Exposure to Thyme (Thymus Vulgaris) Essential Oil. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Chicago, USA. July, 2018 2018 Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting 2017 Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization With Short-Wave Ultraviolet Light. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017. 2017 Extending Storage Life of Grapes by Means of Shortwave Ultraviolet Light and Edible Coatings.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017 2017 Edible Films Formulated With a Mixture of Biopolymers for the Preservation of Minimally Processed Tropical Fruits,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017. 2017 FTIR Characterization and Antibacterial Activity of Chitosan Films Adulterated With Thyme, Rosemary, or Oregano Essential Oils Against Some Pathogenic Microorganisms. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017. 2017 Effect of Lemongrass Essential Oil Applied by Vapor Phase on Penicillium expansum Growth on Bread Surface and Sensory Attributes of Bread. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017. 2017 Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization with Short-Wave Ultraviolet Light.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: IFT17 Annual Meeting and Food Exposition
Artículos de investigación
2020 Essential oils in vapor phase as alternative antimicrobials: A review,
Nombre de la revista: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volumen: 60, Número: 10, Páginas: , DOI: 10.108010408398.2019.1586641.,
ISSN: 10408398, 15497852 2020 **Essential oils in vapor phase as alternative antimicrobials: A review,
Nombre de la revista: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1080/10408398.2019.1586641,
ISSN: 10408398, 15497852 2020 Modeling Salmonella (S. Typhimurium ATCC14028, ATCC 13311, S. Typhi ATCC 19430, and S. enterica) and Listeria (L. monocytogenes Scott A, ATCC 7644, and CDBB-B-1426) cocktails’ survival under the effects of pH, protein, and essential oil concentration,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.14718,
ISSN: 2019 Antimicrobial, cytotoxic, and anti-inflammatory activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis essential oils.,
Nombre de la revista: BioMed Research International, Volumen: 2019, Número: , Páginas: , DOI: 10.115520191639726,
ISSN: 23146133, 23146141 2019 Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: ,
ISSN: 2019 Effects of alginate-glycerol-citric acid concentrations on selected physical, mechanical, and barrier properties of papaya puree-based edible films and coatings, as evaluated by response surface methodology.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 101, Número: , Páginas: , DOI: ,
ISSN: 2019 Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil: Static and dynamic modeling.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 247, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007,
ISSN: 2019 Stability of Palm Olein with or without antioxidants during industrial Continuous Deep-fat frying of Wheat Snacks. ,
Nombre de la revista: Journal of Oil Palm Research, Volumen: 31, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.21894/jopr.2019.0017,
ISSN: 15112780 2019 Cinnamaldehyde-loaded chitosan nanoparticles: characterization and antimicrobial activity.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 9, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.33263/BRIAC94.060065,
ISSN: 2019 Antimicrobial activity and physicochemical characterization of oregano, thyme and clove leave essential oils, nonencapsulated and nanoencapsulated, using emulsification,
Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.22037/afb.v6i4.25541,
ISSN: 23455357, 24234214 2019 **Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007,
ISSN: 2019 Complex Coacervation between Gelatin and Chia Mucilage as an Alternative of Encapsulating Agents,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1111/1750-3841.14605,
ISSN: 2019 Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 112, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2019.06.014,
ISSN: 2019 **Antimicrobial, cytotoxic, and anti-inflammatory activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis essential oils,
Nombre de la revista: BioMed Research International, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1155/2019/1639726,
ISSN: 23146133, 23146141 2019 **High Intensity Light Pulses to Inactivate Salmonella Typhimurium on Mexican Chia (Salvia hispanica L.) Seeds,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 82, Número: 8, Páginas: , DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-18-577,
ISSN: 2019 **Growth and viability of Lactobacillus acidophilus NRRL B-4495, L. casei NRRL B-1922 and L. plantarum NRRL B-4496 in milk supplemented with cysteine, ascorbic acid and tocopherols,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 97, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.idairyj.2019.05.003,
ISSN: 2019 Antimicrobial activity of Mexican oregano (Lippia berlandieri), thyme (Thymus vulgaris), and mustard (Brassica nigra) essential oils in gaseous phase,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 131, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.indcrop.2019.01.036,
ISSN: 2019 **Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011,
ISSN: 2019 **Effects of alginate-glycerol-citric acid concentrations on selected physical, mechanical, and barrier properties of papaya pureebased edible films and coatings, as evaluated by response surface methodology,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 101, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2018.11.005,
ISSN: 2019 **Evaluation of the efficiency of allspice, thyme and rosemary essential oils on two foodborne pathogens in in-vitro and on alfalfa seeds, and their effect on sensory characteristics of the sprouts,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 295, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.02.008,
ISSN: 2019 Algunos factores de riesgo para listerosis asociados con carnes frías,
Nombre de la revista: Entorno UDLAP,, Volumen: , Número: 7, Páginas: , DOI: https://entorno.udlap.mx/factores-de-riesgo-para-listerosis/,
ISSN: 2494-0147 2018 Preparation and Characterization of Proteinaceous Films from Seven Mexican Common Beans (Phaseolus vulgaris L.),
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1155/2018/9782591,
ISSN: 2018 Penicillium expansum Inhibition on Bread by Lemongrass Essential Oil in Vapor Phase,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 81, Número: 3, Páginas: , DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-17-315,
ISSN: 2018 Growth modeling to control (in vitro) Fusarium verticillioides and Rhizopus stolonifer with thymol and carvacrol,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 50, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.1016/j.ram.2016.11.010,
ISSN: 2018 Vapor phase antibacterial effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) essential oil and its major component at selected pH’s and temperatures.,
Nombre de la revista: Entorno UDLAP,, Volumen: 1, Número: 5, Páginas: , DOI: ,
ISSN: 2594-0147 2018 Actividad antibacteriana de bacterias ácido lácticas,
Nombre de la revista: Entorno UDLAP,, Volumen: 1, Número: 5, Páginas: , DOI: ,
ISSN: 2594-0147 2018 Modeling phase separation and droplet size of WO emulsions with oregano essential oil as a function of its formulation and homogenization conditions,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 39, Número: 2018, Páginas: , DOI: 10.108001932691.2017.1382370,
ISSN: 2018 Effect of Short Wave Ultraviolet Radiation on Selected Properties of Edible Films Formulated with Pomegranate Juice and Chitosan. ,
Nombre de la revista: Revista Mexicana de Ingeniera Quimica, Volumen: 17, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.24275/uam/izt/dcbi/revmexingquim/2018v17n1/Lopez,
ISSN: 16652738 2017 A. H. PEREDO-LUNA, A. LÓPEZ-MALO, E. PALOU, M. T. JIMÉNEZ-MUNGUÍA (2017). Stability of Mexican Oregano Essential Oil Double Emulsions Obtained by Ultrasound Formulated With Whey Protein Concentrate and Tween 80. Journal of Food Research, 6(1): 32-40.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI:
ISSN: 2017 Antimicrobial activity of whey protein films supplemented with Lactobacillus sakei cell-free supernatant on fresh beef. Food Microbiology, 62: 207-211.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 62, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.fm.2016.10.024,
ISSN: 2017 Caracterización Fisicoquímica de Peliculas de Alginato Adicionadas con Aceites Esenciales de Orégano y Romero.,
Nombre de la revista: Memorias del XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: ,
ISSN: x 2017 Viability of Lactobacillus fermentum microencapsulated in flavoured alginate beads and added to a gelatine dessert.,
Nombre de la revista: Journal of Functional Foods, Volumen: 38, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.jff.2017.09.026,
ISSN: 17564646 2017 Response of Aspergillus niger inoculated on tomatoes exposed to vapor phase mustard essential oil for short or long periods and sensory evaluation of treated tomatoes,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 2017, Número: , Páginas: , DOI: 10.115520174067856,
ISSN: 2017 Description of Aspergillus flavus growth under the influence of different factors (water activity, incubation temperature, protein and fat concentration, pH, and cinnamon essential oil concentration) by kinetic, probability of growth, and time-to-detection models.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 240, Número: 2017, Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.04.024,
ISSN: 2017 Enhancement of UVC-light treatment of tangerine and grapefruit juices through ultrasonic atomization.,
Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 39, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ifset.2016.10.019,
ISSN: 14668564
Libros Editorial Internacional
2020 Technology, Science and Culture. A Global Vision, Volume II.,
ISBN: 9781789843064 2020 Nanoengineering in the Beverage Industry,
ISBN: 9780128166772 2019 Preservatives for the Beverage Industry. ,
ISBN: 9780128166857 2019 Technology, Science, and Culture: A Global Vision,
ISBN: 9781789852738 2019 Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications,
ISBN: 9781118768310 2018 Essential Oils in Food Processing: Chemistry, Safety and Applications,
ISBN: 9781119149347 2018 Microbial Contamination and Food Degradation. Handbook of Food Bioengineering Volume 10. ,
ISBN: 978128115152 2017 Green Pesticides Handbook. Essential Oils for Pest Control,
ISBN: 9781498759380 2017 Frontiers in Pen and Touch: Impact of Pen and Touch Technology on Education. ,
ISBN: 9783319642383 2017 Food Bioconversion, Handbook of Food Bioengineering,
ISBN: 9780128114
Citas por otros autores
2018 1836, |