Formación de recursos humanos, tesis dirigidas
2021 Design of distillation systems assisted with ionic liquids, 2021 Synthesis and Characterization of UiO-66, UiO-66-NH2 and UiO-67 Metal Organic Frameworks ,
Congresos Nacionales
2021 MODELACIÓN DINÁMICA DE UN PROCESO DE DESHIDRATACIÓN OSMÓTICA DE MANZANA MEDIANTE UN OBSERVADOR DE LUENBERGER ,
Tipo de participación: Ponencia Oral
Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2021 ANÁLISIS DE LA TRANSFERENCIA DE MASA Y DE LAS CARACTERÍSTICAS DIMENSIONALES DE PASTA REHIDRATADA CON AGUA O SOLUCIONES DE
CLORURO DE SODIO
,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2021 DISEÑO DE UN PROCESO FLEXIBLE PARA LA PRODUCCIÓN DE BIODIÉSEL A PARTIR DE MATERIA PRIMA VARIABLE
,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2020 EFECTO DE LA COMPOSICIÓN DE LOS GASES DE COMBUSTIÓN EN EL DISEÑO DE UNA PLANTA DE CAPTURA DE CO2,
Tipo de participación: Ponencia Oral
Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2020 ELABORACIÓN DE PULQUE EN POLVO POR MEDIO DE SECADO POR ASPERSIÓN UTILIZANDO DOS AGENTES ACARREADORES,
Tipo de participación: Ponencia Oral
Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2020 EVALUACIÓN DE CONDICIONES DE OPERACIÓN EN LA EXTRACCION ACEITES
ESENCIALES ASISTIDA POR MICRONDAS,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XLI Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química 2019 González-Pérez, J.E., Jiménez-González, O., Reyes-Jurado, F., Ramírez-Corona, N.Diseño de mezclas con extractos acuosos de plantas para la inhibición de Samonella Typhi, ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XL Encuentro Nacional de la AMIDIQ. Huatulco, Oax., México, Mayo 2019 2018 Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXIX ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ 2018 Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXI. Encuentro Nacional de la AMIDIQ. San José del Cabo, BJS, México. 1 al 4 de Mayo de 2018 2017 Atomización utrasónica de jugos de mandarina y toronja para su desinfección con radiación UVC.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ 2017 Cinéticas de absorción de agua y desprendimiento de mucilago durante el remojo de semillas de chía,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ 2017 Diseño de procesos implementando análisis de ciclo de vida,
Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial
Nombre del congreso: 6º Simposio Nacional de Ingeniería Química y Bioquímica Aplicada –Foro Regional IMIQ 2017, Tlaxcala, México
Congresos Internacionales
2021 An observer-based methodology for estimating effective diffusion coefficients during osmodehydration of apple cubes,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2021 AIChE Annual Meeting 2021 Integration of CO2 capture to power plants: the effect of fuel and gas composition in process configuration,
Tipo de participación: Ponencia Oral
Nombre del congreso: 31st European Symposium on Computer Aided Process Engineering 2020 Effect of Flue Gas Composition on the Design of a CO2 Capture Plant,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 30th European Symposium on Computer Aided Process Engineering 2020 Minimizing the Environmental Impact through Microwave-Assisted Extraction of Eucalyptus Globulus Essential Oil,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2020 Virtual AIChE Annual Meeting 2019 Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2nd Process System Engineering Workshop, Nuevo Vallarta, Mexico, January 2019 2018 Implementation of a Control Strategy for a Multitasking Reactive Distillation Column with an Intermediate Condenser,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting 2018 Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting 2018 Effect of Selected Extraction Conditions on the Viscosity of Chia Mucilage Solutions.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Chicago, USA. July, 2018 2017 Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization with Short-Wave Ultraviolet Light.,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: IFT17 Annual Meeting and Food Exposition 2017 Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization With Short-Wave Ultraviolet Light. ,
Tipo de participación: Cartel
Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017.
Artículos de investigación
2022 Dynamic performance of optimized microwave
assisted extraction to obtain Eucalyptus essential
oil: energy requirements and environmental
impact,
Nombre de la revista: International Journal of Food Process Engineering,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: doi.org/10.1515/ijfe-2021-0102,
ISSN: 1556-3758 2022 Implementing CO2capture process in power plants:Optimization procedure and environmental impact,
Nombre de la revista: Chemical Engineering Research and Design,, Volumen: 180, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.cherd.2022.02.023,
ISSN: 0263-8762 2022 Zirconium Based MOFs and Their Potential Use in
Water Remediation: Current Achievements and
Possibilities,
Nombre de la revista: Air, Soil and Water Research, Volumen: 15, Número: 1, Páginas: , DOI: DOI: 10.1177/11786221221080183,
ISSN: 11786221 2022 Vacuum pressure impregnation on apples with grape juice concentrate: effects of pressure, processing time, and juice concentration,
Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 77, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2022.102981,
ISSN: 14668564 2022 Fungal inactivation on Mexican corn tortillas by means of thyme essential
oil in vapor-phase,
Nombre de la revista: Current Research in Food Science, Volumen: 5, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.03.010,
ISSN: 26659271 2022 Wheat-based fried snacks shelf-life prediction using kinetic, probabilistic, and time-to-fail models,
Nombre de la revista: Journal of Food Processing and Preservation, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: DOI: 10.1111/jfpp.16548,
ISSN: 1458892, 17454549 2022 Insights on the effectiveness of pneumatic or ultrasonic atomization in combination with UVC light during fruit juices processing,
Nombre de la revista: Journal of Food Science and Technology, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-022-05468-3,
ISSN: 221155, 9758402 2021 Stability of oregano essential oil encapsulated in double (wow) emulsions prepared with mechanical or high-pressure homogenization and its effect in Aspergillus niger inhibition,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.15104,
ISSN: 2021 Effect of imidazolium ionic liquids as microwave absorption media for the intensification of microwave-assisted extraction of Citrus sinensis peel essential oils,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: 160, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.cep.2020.108277,
ISSN: 2021 Mass Transfer During Osmotic Dehydration of Fruits and Vegetables:
Process Factors and Non-Thermal Methods,
Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-020-09276-3,
ISSN: 18667910, 18667929 2021 An index to account for safety and controllability during the design of a chemical process,
Nombre de la revista: Journal of Loss Prevention in the Process Industries,, Volumen: 70, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jlp.2021.104427,
ISSN: 0950-4230 2021 Developments and advances of high intensity pulsed light and its combination with other treatments for microbial inactivation in food product,
Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: 1, Número: , Páginas: , DOI: 10.1007/s12393-021-09280-1,
ISSN: 18667910, 18667929 2021 Integration of CO2 capture to power plants: the effect of fuel and gas composition in process configuration,
Nombre de la revista: Computer Aided Chemical Engineering, Volumen: 50, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-88506-5.50236-9,
ISSN: 15707946 2021 Effect of process variables on heating profiles and extraction mechanisms during hydrodistillation of eucalyptus essential oil,
Nombre de la revista: Heliyon, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: DOI:https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e08234,
ISSN: 24058440 2020 Performance of combined technologies for the inactivation of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli in pomegranate juice: The effects of a continuous-flow UV-Microwave system. ,
Nombre de la revista: Journal of Food Process Engineering, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpe.13565,
ISSN: 1458876, 17454530 2020 Essential oils microemulsions prepared with high-frequency ultrasound: physical properties and antimicrobial activity. ,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 57, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04449-8,
ISSN: 2020 Encapsulation of oregano essential oil (Origanum vulgare) by complex coacervation between gelatin and chia mucilage and its properties after spray drying,
Nombre de la revista: Food Hydrocolloids, Volumen: 109, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106077,
ISSN: 0268005X 2020 Effect of Flue Gas Composition on the Design of a CO2 Capture Plant,
Nombre de la revista: Computer Aided Chemical Engineering,, Volumen: 48, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823377-1.50140-3,
ISSN: 1570-7946 2020 Modelling release mechanisms of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) essential oil encapsulated in alginate beads during vapor-phase application,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110024 ,
ISSN: 2019 Effect of ionic liquids as entrainers on the dynamic behavior of ethanol-water extractive columns.,
Nombre de la revista: BMC Chemical Engineering,, Volumen: 1, Número: 1, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1186/s42480-019-0023-7,
ISSN: 2524-4175 2019 Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011 ,
ISSN: 2019 Complex Coacervation Between Gelatin and Chia Mucilage as an Alternative of Encapsulating Agents. ,
Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: doi: 10.1111/1750-3841.14605,
ISSN: 2019 Antimicrobial Activity and Physicochemical Characterization of Oregano, Thyme and Clove Leave Essential Oils, Nonencapsulated and Nanoencapsulated, Using Emulsification,
Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.22037/afb.v6i4.25541,
ISSN: 23455357, 24234214 2019 Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery,
Nombre de la revista: LTW,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.06.014,
ISSN: 0023-6438 2019 Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil: Static and dynamic modeling.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 247, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007,
ISSN: 2019 Stability of Palm Olein with or without antioxidants during industrial Continuous Deep-fat frying of Wheat Snacks. ,
Nombre de la revista: Journal of Oil Palm Research, Volumen: 31, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.21894/jopr.2019.0017,
ISSN: 15112780 2019 Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: ,
ISSN: 2019 Cinnamaldehyde-loaded chitosan nanoparticles: characterization and antimicrobial activity.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 9, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.33263/BRIAC94.060065,
ISSN: 2019 Antimicrobial activity and physicochemical characterization of oregano, thyme and clove leave essential oils, nonencapsulated and nanoencapsulated, using emulsification,
Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.22037/afb.v6i4.25541,
ISSN: 23455357, 24234214 2019 **Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007,
ISSN: 2019 Complex Coacervation between Gelatin and Chia Mucilage as an Alternative of Encapsulating Agents,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 84, Número: 6, Páginas: , DOI: 10.1111/1750-3841.14605,
ISSN: 2019 Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 112, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2019.06.014,
ISSN: 2019 **Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011,
ISSN: 2018 Modeling phase separation and droplet size of WO emulsions with oregano essential oil as a function of its formulation and homogenization conditions,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 39, Número: 2018, Páginas: , DOI: 10.108001932691.2017.1382370,
ISSN: 2018 Effect of Short Wave Ultraviolet Radiation on Selected Properties of Edible Films Formulated with Pomegranate Juice and Chitosan. ,
Nombre de la revista: Revista Mexicana de Ingeniera Quimica, Volumen: 17, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.24275/uam/izt/dcbi/revmexingquim/2018v17n1/Lopez,
ISSN: 16652738 2017 Description of Aspergillus flavus growth under the influence of different factors (water activity, incubation temperature, protein and fat concentration, pH, and cinnamon essential oil concentration) by kinetic, probability of growth, and time-to-detection models.,
Nombre de la revista: ,, Volumen: 240, Número: 2017, Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.04.024,
ISSN: 2017 Enhancement of UVC-light treatment of tangerine and grapefruit juices through ultrasonic atomization.,
Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 39, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ifset.2016.10.019,
ISSN: 14668564
Libros Editorial Internacional
2022 Research and Technological Advances in Food Science,
ISBN: 9780128243 2022 Biofuels and Biorefining. Vol. 1. Current technologies for biomass conversion,
ISBN: 9780128241 2021 Developing Sustainability Competences Through Pedagogical Approaches,
ISBN: 978303064 2020 Advances in Carbon Management Technologies: Carbon Removal, Renewable and Nuclear Energy,
ISBN: 9780429243608 2020 Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications,
ISBN: 9781118768 2020 Nanoengineering in the Beverage Industry,
ISBN: 9780128166772 2019 Process Intensification: Design Methodologies ,
ISBN: 9783110596 2019 Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications,
ISBN: 9781118768310 2019 N. Ramirez-Corona, A. Palacios (2019) Chapter 1. Generalities about process intensification in Process Intensification: Design Methodologies. Eds. F. I. Gomez-Castro, J.G. Segovia-Hernandez. De Gruyter. 338 pp. (pp. 1–14). Berlin, Boston: De Gruyter. https:doi.org10.15159783110596120-001,
ISBN: 9783110596076 2017 Frontiers in Pen and Touch: Impact of Pen and Touch Technology on Education. ,
ISBN: 9783319642383
Citas por otros autores
2021 11, 2020 9, 2018 6, 2017 5,
Citas por coautores
2018 6, 2017 5, |