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AURELIO LÓPEZ MALO VIGILAURELIO LÓPEZ MALO VIGIL
AURELIO LÓPEZ MALO VIGIL

Grados Académicos:
Doctorado en Ciencias Químicas , Universidad de Buenos Aires.
Maestría en Ciencias con Especialidad en Ingeneiría de Alimentos, Universidad de las Américas Puebla.
Licenciatura en Ingeniería de Alimentos, Universidad de las Américas Puebla.

MIEMBRO DEL SISTEMA NACIONAL DE INVESTIGADORES (SNI) Nivel 3

Áreas de interés:

Alimentos, Microbiología, Antimicrobianos, Conservación, Tecnologías
Aurelio López Malo Vigil es Doctor en Ciencias Químicas (Alimentos) por la Universidad de Buenos Aires, Argentina. Maestro en Ciencias con Especialidad en Ingeniería de Alimentos y Licenciado en Ingeniería de Alimentos por la Universidad de las Américas Puebla.
Ha impartido cursos y talleres en diversos países de Iberoamérica. Es coautor del libro Minimally Processed Fruits and Vegetables, editor de 2 libros, autor de más de 40 capítulos en libros y de más de 150 publicaciones científicas en revistas arbitradas de prestigio internacional, es miembro del Consejo Editorial del Journal of Food Protection y del International Journal of Food Microbiology.
Ha presentado más de 400 trabajos en conferencias internacionales. Es miembro del Institute of Food Technologists (IFT), de la International Association for Food Protection (IAFP), de la American Society for Engineering Education (ASEE) y actualmente pertenece al Sistema Nacional de Investigadores de México como Investigador Nacional Nivel III, y es miembro de la Academia Mexicana de Ciencias.
Ha dirigido o codirigido más de 40 proyectos de investigación con financiamiento nacional e internacional y ha participado en diversos proyectos de consultoría industrial. Sus intereses de investigación incluyen las Antimicrobianos Naturales, Microbiología Predictiva, Tecnologías Emergentes para el Procesamiento de Alimentos, Frutas Mínimamente Procesadas, así como la Creación de Experimentos para Facilitar el Aprendizaje de las Ciencias e Ingenierías.
Se considera un profesor que escucha a los estudiantes, les apoya a resolver sus dudas ya que lo consideran un experto en algunos temas, convencido de que la interacción con los estudiantes es enriquecedora para ambas partes, disfruta de compartirles sus experiencias y participar en su formación profesional.
Desde 1987 es profesor de tiempo completo del Departamento Académico de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental en la Escuela de Ingeniería de la Universidad de las Américas Puebla.
  

 
 

Producción de investigación

Sección 
 
Año




Formación de recursos humanos, tesis dirigidas

2023
Osmodeshidratación, impregnación al vacío y secado de manzanas utilizando jugos concentrados como agentes osmóticos: efecto de las variables de proceso sobre la transferencia de masa, incorporación de compuestos bioactivos y vida útil,

2021
Control del Deterioro Fúngico en Frutas Frescas, Combinando Aceites Esenciales en Fase Vapor con Envasado Activo,

2020
Evaluación de la actividad antibacteriana, citotóxica y anti-inflamatoria de los sobrenadantes de cepas de bacterias ácido lácticas en sistemas modelo y alimentos,



Congresos Nacionales

2023
Producción de ácidos orgánicos en harina de trigo fermentada por dos lactobacilos y su actividad antifúngica. Ricardo H. Hernández-Figueroa, Aurelio López-Malo, Emma Mani-López. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
Uso de pulpa de zapote negro (Diospyros digyna) fermentado como sustituto al color caramelo. Oscar Jiménez-González, Julio Emmanuel González-Pérez, Beatriz Mejía-Garibay, Aurelio López-Malo, José Ángel Guerrero-Beltrán. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
Análisis de transferencia de masa durante la deshidratación de Pyrus comunis variedad "lechera" mediante secado por microondas. Julio Emmanuel González-Pérez, Aarón Romo-Hernández, Aurelio López-Malo, Nelly Ramírez-Corona. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
Análisis antimicrobiano y sensorial del complejo de inclusión de ß-ciclodextrina con aceite esencial de lippia (Aloysia citriodora) en sistemas modelo y en carne de res. Scarlette Lizeth Recio-Cazares, Paulina Comett Figueroa, Ricardo Navarro Amador, Aurelio López Malo, Enrique Palou. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
Producción de ácidos grasos de cadena corta utilizando suero de leche e inulina como medio de cultivo de probióticos. Víctor Enrique Vera Santander, Emma Mani-López, Aurelio López-Malo, María Teresa Jiménez-Munguía. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
“Investigación e industria: inclusión, retos y oportunidades para la Ingeniería Química en México” Aurelio López-Malo. XLIV ENCUENTRO NACIONAL DE LA AMIDIQ. 30 DE MAYO AL 2 DE JUNIO DE 2023, Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial Nombre del congreso:

2023
Potencial de los agentes antimicrobianos naturales para controlar patógenos. Aurelio López-Malo. 3a Reunión Anual de la Asociación Mexicana para la Protección a los Alimentos A.C. (AMEPAL) 2023. 7 de junio, Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial Nombre del congreso:

2023
Desafíos en la investigación en ciencia, tecnología e ingeniería de los alimentos. Aurelio López-Malo. XXII Congreso de la Comisión de Investigación de FIMPES, Investigación para el Desarrollo Sostenible. Marzo, 2023, Tipo de participación: Conferencista Invitado Virtual Nombre del congreso:

2023
Investigación en alimentos: ciencia, tecnología e ingeniería. Aurelio López-Malo. Seminarios del Posgrado del Departamento de Ingeniería Química, Cuerpos Académicos, Grupos de Investigación y la Coordinación de Posgrado en Ingeniería Química. Universidad de Guanajuato. Guanajuato, 25 de agosto de 2023, Tipo de participación: Conferencista Invitado Virtual Nombre del congreso:

2022
Determinación de los coeficiente de difusividad de compuestos bioactivos en la osmodeshidratación de manzana con jugo de uva, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLIII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química A.C. (AMIDIQ).

2022
Evaluación de la actividad antimicrobiana y propiedades de transporte del aceite esencial de lippia mexicana (Aloysia citrodora). , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLIII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química A.C. (AMIDIQ).

2021
ANÁLISIS DE LA TRANSFERENCIA DE MASA Y DE LAS CARACTERÍSTICAS DIMENSIONALES DE PASTA REHIDRATADA CON AGUA O SOLUCIONES DE CLORURO DE SODIO, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional de la Academia Mexicana de Investigación y Docencia en Ingeniería Química A.C. (AMIDIQ)

2021
Modelación de un Proceso de Deshidratación Osmótica de Manzana Mediante un Observador de Luenberger, Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: XLII Encuentro Nacional del AMIDIQ

2020
EVALUACIÓN DE CONDICIONES DE OPERACIÓN EN LA EXTRACCIÓN DE ACEITES ESENCIALES ASISTIDA POR MICROONDAS, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: AMIDIQ - XLI Encuentro Nacional

2019
lncidencia de diversas especies de mohos en frutos secos de venta a granel en mercados de Mexico., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Congreso de Inocuidad Alimentaria 2019. Asociación Mexicana para la Protección de los Alimentos (AMEPAL).



Congresos Internacionales

2023
Optimización de la producción de ácido láctico mediante fermentación con diferentes bacterias ácido lácticas. R. H. Hernández-Figueroa, A. López-Malo, E. Mani-López, N. Ramírez-Corona. Presented in the 2023 Twitter Latin American Conference on Environmental and Chemical Process Systems Engineering #LatinEnvChemPSE. July 20th, 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2023
Dynamic modeling of the process of osmosonication and osmodehydration of apples using linear time-invariant system. J. E. González-Pérez, O. Jiménez-González, N. Ramírez-Corona, A. López-Malo. Presented in the 2023 Twitter Latin American Conference on Environmental and Chemical Process Systems Engineering #LatinEnvChemPSE. July 20th, 2023, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2022
Dynamic estimation of water and solutes diffusivity coefficient during vacuum-assisted osmodehydration of apple with grape juice., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Twitter Latin American Conference on Environmental and Chemical Process Systems Engineering

2022
Dynamic estimation of water and solutes diffusivity coefficient during vacuum-assisted osmodehydration of apple with grape juice. , Tipo de participación: Conferencista Invitado Virtual Nombre del congreso: Twitter Latin American Conference on Environmental and Chemical Process Systems Engineering. 21 de julio de 2022.

2022
Optimization of the vacuum impregnation of beta-carotene in jicama with carrot juice, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18

2022
Modeling of mass transfer parameters during osmosonication of apple in grape concentrate, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022.

2022
Influence of NADES on the yield, chemical composition, and biological activities of essential oil from Aloysia citriodora leaves, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022

2022
Modeling the effectiveness of UV-LEDs for the microbial inactivation of Escherichia coli in model food systems, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022

2022
Prediction of perceived color changes (?E) of a natural colorant from Justicia spicigera by using probabilistic and Time-to-Fail models, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022

2022
Antifungal capacity of extracts from poolish-type sourdoughs fermented with Lb. plantarum against the growth of spoilage bread molds, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022

2022
Potential as Antimicrobial and Antifungal Agents of Cell-Free Supernatants of Lactic Acid Bacteria., Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial Nombre del congreso: Latin Food 2022, November 16 to 18, 2022

2021
An Observer-Based Methodology for Estimating Effective Diffusion Coefficients during Osmodehydration of Apple Cubes, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: American Institute of Chemical Engineers, AiChe -2021.

2021
An Observer-Based Methodology for Estimating Effective Diffusion Coefficients during Osmodehydration of Apple Cubes, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2021 AIChE Annual Meeting

2020
Considerations of water activity in the control of microbial growth in food, Tipo de participación: Conferencista Invitado Virtual Nombre del congreso: e-Latin Food 2020

2020
Sensory evaluation of apple cubes (Granny Smith var.) impregnated with concentrated grape juice (Victoria var.) subjected to convection drying, Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: e-Latin Foods - 2020

2020
Spend coffee ground agglomerations as size enlargement with future applications, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: e-Latin Foods - 2020

2020
Effect of temperature and salt concentration on quality parameters of spaghetti rehydrated: texture and color characteristics., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: e-Latin Foods - 2020

2020
Minimizing the Environmental Impact through Microwave-Assisted Extraction of Eucalyptus Globulus Essential Oil, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2020 Virtual AIChE Annual Meeting

2019
Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2nd Process System Engineering Workshop, Nuevo Vallarta, Mexico, January 2019



Artículos de investigación

2023
Cortazar-Moya S, Mejía-Garibay B, López-Malo A, Morales-Camacho JI. 2023. Nutritional composition and techno-functionality of non-defatted and defatted flour of edible insect Arsenura armida. Food Research International. 173 (2023) 113445. Print ISSN: 0963-9969. https:doi.org10.1016j.foodres.2023.113445. , Nombre de la revista: Food Research International.,, Volumen: 173, Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 0963-9969

2023
González-Pérez J.E., Jiménez-González, O., Romo-Hernández A., Ramírez-Corona N., López-Malo A. 2023. Osmosonication of apple in concentrated grape juice: evaluation of mass transfer rates and impregnation effectiveness. Journal of Food Engineering. Volume 359, December 2023, 111692. Print ISSN: 0260-8774. https:doi.org10.1016j.jfoodeng.2023.111692, Nombre de la revista: Journal of Food Engineering,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 0260-8774

2023
Mani-López E, Ramírez-Corona N, López-Malo A. 2023. Advances in probiotic incorporation into cereal-based baked foods: Strategies, viability, and effects–A review. Journal of Food Engineering. 3 (2023) 100330. ISSN: 2772-5022. https:doi.org10.1016j.afres.2023.100330., Nombre de la revista: Journal of Food Engineering,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 2772-5022

2023
Hernández-Figueroa RH, Mani-López E, López-Malo A. 2023. Antifungal activity of wheat-flour sourdough (Type II) from two different Lactobacillus in vitro and bread. Applied Food Research. Volume 3, Issue 2, 100319. ISSN: 2772-5022. https:doi.org10.1016j.afres.2023.100319, Nombre de la revista: Applied Food Research,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 2772-5022

2023
González-Pérez JE Romo-Hernández A, López-Malo A, Ramírez-Corona N. 2023. Evaluation of osmodehydration and vacuum-assisted osmodehydration as pre-treatments during fruit drying process: the effect on drying rates, effective water diffusion and changes in product quality. Journal of Engineering Research. ISSN: 2307-1877. doi: 10.1016j.jer.2023.100153., Nombre de la revista: Journal of Engineering Research, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 17266009, 17266742

2023
Jiménez-González, O., González-Pérez, J., Mejía-Garibay, B., López-Malo, A., Guerrero-Beltrán, JA. 2023. Caramel colour pigments from black sapote (Diospyros digyna): obtention and food application. Sustainable Food Technology, 2023. Online only: ISSN 2753-8095. DOI: 10.1039D2FB00037G. , Nombre de la revista: Sustainable Food Technology,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 2753-8095

2023
Lastra-Vargas L., Hernández-Nava R., Ruiz-González N., Jiménez-Munguía MT, López-Malo A, Palou E. 2023. Oregano essential oil as an alternative antimicrobial for the control of Listeria monocytogenes and Salmonella in turkey mortadella during refrigerated storage. Food Chemistry Advances. Volume 2, October 2023, 100314. ISSN: 2772-753X. https:doi.org10.1016j.focha.2023.100314, Nombre de la revista: Food Chemistry, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 3088146, 18737072

2023
González-Pérez JE, Jiménez-González O, Ramírez-Corona N, López-Malo A. 2023. Use of response surface methodology to optimize vacuum impregnation of b-carotene from Daucus carota in Pachyrhizus erosus. Sustainable Food Technology, 1, 404 – 414. Online only: ISSN 2753-8095. DOI: 10.1039d2fb00036a, Nombre de la revista: Sustainable Food Technology,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 2753-8095

2023
Pihen C, Mani-López E, Franco-Vega A, Jiménez-Munguía MT, López-Malo A, Ramírez-Corona N. 2023. Performance of UV-LED and UV-C treatments for the inactivation of Escherichia coli ATCC 25922 in food model solutions: influence of optical and physical sample characteristics. Innovative Food Science and Emerging Technologies. Print ISSN: 1466-8564. https:doi.org10.1016j.ifset.2023.103314, Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 14668564

2023
García-Mosqueda C, Cerón-García A, León-Galvána MA, Ozuna C, López-Malo A, Sosa-Morales ME. 2023. Changes in phenolics and flavonoids in amaranth and soybean sprouts after UV-C treatment. Journal of Food Science. 88:1280–1291. Online ISSN:1750-3841. https:doi.org10.11111750-3841.16527, Nombre de la revista: Journal of Food Science, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 221147, 17503841

2023
Recio-Cázares SL, López-Malo A, Ramírez-Corona N, Palou E. 2023. Relationship between the chemical composition and transport properties with the antimicrobial activity of essential oil from leaves of Mexican lippia (Aloysia citriodora) extracted by hydro-distillation. Biointerface Research in Applied Chemistry. Volume 13, Issue 6, 2023, 560. ISSN: 2069-5837. https:doi.org10.33263BRIAC136.560, Nombre de la revista: Biointerface Research in Applied Chemistry, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 20695837

2023
Vera-Santander VE, Hernández-Figueroa RH, Jiménez-Munguía MT, Mani-López E, López-Malo A. 2023. Health benefits of consuming foods with bacterial probiotics, postbiotics, and their metabolites: A review. Molecules 2023, Volume 28, Issue 3, 1230 ISSN: 1420-3049. https:doi.org10.3390molecules28031230, Nombre de la revista: Molecules, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 14203049

2023
Jiménez-González O, López-Malo A, González-Pérez JE, Ramírez-Corona N, Guerrero-Beltrán JA. 2023. Thermal and pH stability of Justicia spicigera (Mexican honeysuckle) pigments: Application of mathematical probabilistic models to predict pigments stability. Food Chemistry: Molecular Sciences. Online ISSN: 2666-5662. Volume 6, 30 July 2023, 100158. https:doi.org10.1016j.fochms.2022.100158., Nombre de la revista: Food Chemistry: X, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 25901575

2022
Modeling mass transfer during osmodehydration of apple cubes with sucrose or apple juice concentrate solutions: equilibrium estimation, diffusion model, and state observer-based approach, Nombre de la revista: Journal of Food Process Engineering, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1111/jfpe.14125, ISSN: 1458876, 17454530

2022
Advances in radio frequency pasteurisation equipment for liquid foods: a review. International Journal of Food Science and Technology, Nombre de la revista: International Journal of Food Science and Technology, Volumen: 57, Número: , Páginas: , DOI: 10.1111/ijfs.15662, ISSN: 9505423, 13652621

2022
Effect of supercritical carbon dioxide on physicochemical and techno-functional properties of amaranth flour, Nombre de la revista: Chemical Engineering and Processing,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.cep.2022.109031, ISSN: 02552701

2022
Application of thermo-ultrasonic treatments for the inactivation of osmotolerant yeasts suspended in media with reduced water activity, Nombre de la revista: Chemical Engineering and Processing,, Volumen: 179, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.cep.2022.109094, ISSN: 0255-2701

2022
An overview of mathematical modeling for conventional and intensified processes for extracting essential oils, Nombre de la revista: Chemical Engineering and Processing,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.cep.2022.109032, ISSN: 0255-2701

2022
Dynamic performance of optimized microwave assisted extraction to obtain Eucalyptus essential oil: Energy requirements and environmental impact, Nombre de la revista: International Journal of Food Engineering, Volumen: 18, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.1515/ijfe-2021-0102, ISSN: 15563758

2022
The impacts of antimicrobial and antifungal activity of cell-free supernatants from lactic acid bacteria in-vitro and foods, Nombre de la revista: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Volumen: 21, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.1111/1541-4337.12872, ISSN: 15414337

2022
Sensory evaluation of apple cubes (Granny Smith var.) impregnated with concentrated grape juice (Victoria var.) subjected to convection drying, Nombre de la revista: Revista Internacional de Investigación e Innovación Tecnológica,, Volumen: 9, Número: 54, Páginas: , DOI: , ISSN: 20079753

2022
Spray dried lactobacilli maintain viability and feruloyl esterase activity during prolonged storage and under gastrointestinal tract conditions, Nombre de la revista: Journal of Food Science and Technology, Volumen: 59, Número: 3, Páginas: , DOI: 10.1007/s13197-021-05125-1, ISSN: 221155, 9758402

2022
Wheat-based fried snacks shelf-life prediction using kinetic, probabilistic, and time-to-fail models, Nombre de la revista: Journal of Food Processing and Preservation, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1111/jfpp.16548, ISSN: 1458892, 17454549

2022
Vacuum pressure impregnation on apples with grape juice concentrate: effects of pressure, processing time, and juice concentration, Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 77, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ifset.2022.102981, ISSN: 14668564

2022
Insights on the effectiveness of pneumatic and ultrasonic atomization in combination with UVC light during fruit juices processing, Nombre de la revista: Journal of Food Science and Technology, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1007/s13197-022-05468-3, ISSN: 221155, 9758402

2022
Fungal inactivation on Mexican corn tortillas by means of thyme essential oil in vapor-phase, Nombre de la revista: Current Research in Food Science, Volumen: 5, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.crfs.2022.03.010., ISSN: 26659271

2022
Hernández-Figueroa RH, Mani-López E, López-Malo A. 2022. Antifungal Capacity of Poolish-Type Sourdough Supplemented with Lactiplantibacillus plantarum and Its Aqueous Extracts In Vitro and Bread, Nombre de la revista: Antibiotics, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.3390/antibiotics11121813. ISSN: 2079-6382., ISSN: 20796382

2022
Márquez Jiménez J.A., López Malo A., Córdova Lozano F., Flores-Cervantes D.X. 2022. Photochemical and photocatalytic transformation of sodium benzoate by means of UV light and supported TiO2. , Nombre de la revista: Journal of Engineering Research, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.22533/at.ed.3172152220071, ISSN: 17266009, 17266742

2022
Modeling mass transfer during osmodehydration of apple cubes with sucrose or apple juice concentrate solutions: Equilibrium estimation, diffusion model, and state observer-based approach, Nombre de la revista: Journal of Food Process Engineering, Volumen: 45, Número: 10, Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpe.14125, ISSN: 1458876, 17454530

2022
Photochemical and photocatalytic transformation of sodium benzoate by means of UV light and supported TiO2., Nombre de la revista: Journal of Engineering Research,, Volumen: 2, Número: 15, Páginas: , DOI: 10.22533/at.ed.3172152220071, ISSN: 2764-1317

2021
Plant-Based Milk Alternatives: Types, Processes, Benefits, and Characteristics, Nombre de la revista: Food Reviews International, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: http://dx.doi.org/10.1080/87559129.2021.1952421, ISSN: 87559129, 15256103

2021
Developments and Advances of High Intensity Pulsed Light and its Combination with Other Treatments for Microbial Inactivation in Food Products, Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-021-09280-1, ISSN: 18667910, 18667929

2021
Legume proteins, peptides, water extracts, and crude protein extracts as antifungals for food applications, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.03.035, ISSN:

2021
Stability of oregano essential oil encapsulated in double (wow) emulsions prepared with mechanical or high-pressure homogenization and its effect in Aspergillus niger inhibition, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.15104, ISSN:

2021
Performance of combined technologies for the inactivation of Saccharomyces cerevisiae and Escherichia coli in pomegranate juice: The effects of a continuous-flow UV-Microwave system, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN:

2021
A review of the methods used to determine the target site or the mechanism of action of essential oils and their components against fungi, Nombre de la revista: SN Applied Sciences,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s42452-020-04102-1, ISSN: 2523-3971

2021
Effect of imidazolium ionic liquids as microwave absorption media for the intensification of microwave-assisted extraction of Citrus sinensis peel essential oils, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.cep.2020.108277, ISSN:

2021
Mass Transfer during Osmotic Dehydration of Fruits and Vegetables: Process Factors and Non-Thermal Methods, Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: 13, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-020-09276-3, ISSN: 18667910, 18667929

2020
Encapsulation of oregano essential oil (Origanum vulgare) by complex coacervation between gelatin and chia mucilage and its properties after spray drying, Nombre de la revista: Food Hydrocolloids, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106077, ISSN: 0268005X

2020
Essential oils microemulsions prepared with high-frequency ultrasound: physical properties and antimicrobial activity, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04449-8, ISSN:

2020
Antimicrobial Activity and Storage Stability of Cell-free Supernatants from Lactic Acid Bacteria and their Applications with Fresh Beef, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107286, ISSN:

2020
Modelling release mechanisms of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) essential oil encapsulated in alginate beads during vapor-phase application, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2020.110024, ISSN:

2020
Postharvest heat treatments to inhibit Penicillium digitatum growth and maintain quality of Mandarin (Citrus reticulata blanco), Nombre de la revista: Heliyon, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e03166, ISSN: 24058440

2020
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2020
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2020
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2020
Modeling Salmonella (S. Typhimurium ATCC14028, ATCC 13311, S. Typhi ATCC 19430, and S. enterica) and Listeria (L. monocytogenes Scott A, ATCC 7644, and CDBB-B-1426) cocktails’ survival under the effects of pH, protein, and essential oil concentration, Nombre de la revista: ,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.14718, ISSN:

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Antimicrobial activity and physicochemical characterization of oregano, thyme and clove leave essential oils, nonencapsulated and nanoencapsulated, using emulsification, Nombre de la revista: Applied Food Biotechnology, Volumen: 6, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.22037/afb.v6i4.25541, ISSN: 23455357, 24234214

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Physicochemical characteristics of chia seed (Salvia hispanica) protein hydrolysates produced using ultrasonication followed by microwave-assisted hydrolysis, Nombre de la revista: Food Hydrocolloids, Volumen: 97, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.105187, ISSN: 0268005X

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Antimicrobial activity of nanoemulsions of cinnamon, rosemary, and oregano essential oils on fresh celery, Nombre de la revista: ,, Volumen: 112, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2019.06.014, ISSN:

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**Antimicrobial, cytotoxic, and anti-inflammatory activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis essential oils, Nombre de la revista: BioMed Research International, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.1155/2019/1639726, ISSN: 23146133, 23146141

2019
**High Intensity Light Pulses to Inactivate Salmonella Typhimurium on Mexican Chia (Salvia hispanica L.) Seeds, Nombre de la revista: ,, Volumen: 82, Número: 8, Páginas: , DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-18-577, ISSN:

2019
**Growth and viability of Lactobacillus acidophilus NRRL B-4495, L. casei NRRL B-1922 and L. plantarum NRRL B-4496 in milk supplemented with cysteine, ascorbic acid and tocopherols, Nombre de la revista: ,, Volumen: 97, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.idairyj.2019.05.003, ISSN:

2019
Antimicrobial activity of Mexican oregano (Lippia berlandieri), thyme (Thymus vulgaris), and mustard (Brassica nigra) essential oils in gaseous phase, Nombre de la revista: ,, Volumen: 131, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.indcrop.2019.01.036, ISSN:

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**Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice, Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.08.011, ISSN:

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Microencapsulated feruloyl esterase producing lactobacilli ameliorate lipid profiles and glycaemia in high fat diet-induced obese mice, Nombre de la revista: Beneficial microbes, Volumen: 10, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.3920/BM2018.0025, ISSN: 18762883, 18762891

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**Effects of alginate-glycerol-citric acid concentrations on selected physical, mechanical, and barrier properties of papaya pureebased edible films and coatings, as evaluated by response surface methodology, Nombre de la revista: ,, Volumen: 101, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.lwt.2018.11.005, ISSN:

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**Evaluation of the efficiency of allspice, thyme and rosemary essential oils on two foodborne pathogens in in-vitro and on alfalfa seeds, and their effect on sensory characteristics of the sprouts, Nombre de la revista: ,, Volumen: 295, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.02.008, ISSN:

2019
Algunos factores de riesgo para listerosis asociados con carnes frías, Nombre de la revista: Entorno UDLAP,, Volumen: , Número: 7, Páginas: , DOI: https://entorno.udlap.mx/factores-de-riesgo-para-listerosis/, ISSN: 2494-0147

2019
Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil: Static and dynamic modeling., Nombre de la revista: ,, Volumen: 247, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007, ISSN:

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Stability of Palm Olein with or without antioxidants during industrial Continuous Deep-fat frying of Wheat Snacks. , Nombre de la revista: Journal of Oil Palm Research, Volumen: 31, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.21894/jopr.2019.0017, ISSN: 15112780

2019
Antimicrobial, cytotoxic, and anti-inflammatory activities of Pimenta dioica and Rosmarinus officinalis essential oils., Nombre de la revista: BioMed Research International, Volumen: 2019, Número: , Páginas: , DOI: 10.115520191639726, ISSN: 23146133, 23146141

2019
Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice., Nombre de la revista: ,, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: , ISSN:

2019
Effects of alginate-glycerol-citric acid concentrations on selected physical, mechanical, and barrier properties of papaya puree-based edible films and coatings, as evaluated by response surface methodology., Nombre de la revista: ,, Volumen: 101, Número: , Páginas: , DOI: , ISSN:

2019
Cinnamaldehyde-loaded chitosan nanoparticles: characterization and antimicrobial activity., Nombre de la revista: ,, Volumen: 9, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.33263/BRIAC94.060065, ISSN:



Libros Editorial Internacional

2022
Research and Technological Advances in Food Science, ISBN: 9780128243

2022
Research and Technological Advances in Food Science, ISBN: 9780128243

2021
Developing Sustainability Competences Through Pedagogical Approaches. Strategies for Sustainability, ISBN: 9783030649

2020
Advances in Food Bioproducts and Bioprocessing Technologies, ISBN: 9781138544

2020
Nanoengineering in the Beverage Industry, ISBN: 9780128166772

2020
Technology, Science and Culture. A Global Vision, Volume II., ISBN: 9781789843064

2019
Preservatives for the Beverage Industry. , ISBN: 9780128166857

2019
Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications, ISBN: 9781118768310

2019
Technology, Science, and Culture: A Global Vision, ISBN: 9781789852738



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