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NELLY RAMÍREZ CORONANELLY RAMÍREZ CORONA
NELLY RAMÍREZ CORONA

Grados Académicos:

Doctorado en Ciencias en Ingeniería Química, Instituto Tecnológico de Celaya.
Maestría en Ciencias en Ingeniería Química, Instituto Tecnológico de Celaya.
Licenciatura en Ingeniería Química, Universidad Autónoma de Tlaxcala.


MIEMBRO DEL SISTEMA NACIONAL DE INVESTIGADORES (SNI) Nivel 1

Nelly Ramírez es Doctora y Maestra en Ciencias en Ingeniería Química por el Instituto Tecnológico de Celaya Guanajuato, México y Licenciada en Ingeniería Química por la Universidad Autónoma de Tlaxcala, México.

Ha dirigido tesis de Licenciatura y Maestría en Ingeniería Química, además de participar como directora y co-directora de tesis de Doctorado en Ciencias en Ingeniería Química y Doctorado en Ciencia de Alimentos. Cuenta con publicaciones en revistas internacionales de estricto arbitraje y ha presentado su trabajo en foros de difusión científica nacionales e internacionales. Su línea de investigación está enfocada al área de ingeniería de procesos químicos, procesamiento de alimentos y enseñanza en ingeniería.

Es profesora de tiempo completo del Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental de la Universidad de las Américas Puebla desde 2007. Actualmente es coordinadora académica del programa de Doctorado en Ciencia de Alimentos. Ha impartido cursos tanto a nivel licenciatura como posgrado. De igual forma, se encuentra trabajando en proyectos de innovación tecnológica con diferentes industrias.
  

 
 

Producción de investigación

Sección 
 
Año




Congresos Nacionales

2018
Diseño y caracterización de un sistema modificado de microondas para operación continua., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXI. Encuentro Nacional de la AMIDIQ. San José del Cabo, BJS, México. 1 al 4 de Mayo de 2018

2017
Atomización utrasónica de jugos de mandarina y toronja para su desinfección con radiación UVC., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ

2017
Cinéticas de absorción de agua y desprendimiento de mucilago durante el remojo de semillas de chía, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXVIII Encuentro Nacional de la AMIDIQ

2017
Diseño de procesos implementando análisis de ciclo de vida, Tipo de participación: Conferencista Invitado Presencial Nombre del congreso: 6º Simposio Nacional de Ingeniería Química y Bioquímica Aplicada –Foro Regional IMIQ 2017, Tlaxcala, México

2016
Oscar T. Antonio Gutiérrez, Aurelio López Malo, Enrique Palou y Nelly Ramírez Corona; MODIFICACIÓN DEL TIPO DE FLUJO EN EQUIPOS DE RADIACIÓN ULTRAVIOLETA DE ONDA CORTA PARA LA DESINFECCIÓN DE JUGO DE UVA; XXXVII Encuentro Nacional de la AMIDIQ, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso:

2016
Efecto de variables del proceso de la extracción asistida por microondas sobre la obtención aceite esencial de cáscara de naranja (Citrus sinensis var. Valencia). , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: XXXVII Encuentro nacional de la AMIDIQ, 3-6 Junio 2016, Puerto Vallarta, Jal. México.



Congresos Internacionales

2019
Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2nd Process System Engineering Workshop, Nuevo Vallarta, Mexico, January 2019

2018
Implementation of a Control Strategy for a Multitasking Reactive Distillation Column with an Intermediate Condenser, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting

2018
Influence of Chemical Structure of Compounds Present in Essential Oils on Their Antimicrobial Activity, Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: 2018 AIChE Annual Meeting

2018
Effect of Selected Extraction Conditions on the Viscosity of Chia Mucilage Solutions., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Chicago, USA. July, 2018

2017
Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization with Short-Wave Ultraviolet Light., Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: IFT17 Annual Meeting and Food Exposition

2017
Saccharomyces cerevisiae Inactivation in Tangerine and Grapefruit Juices Combining Ultrasonic Atomization With Short-Wave Ultraviolet Light. , Tipo de participación: Cartel Nombre del congreso: Institute of Food Technologists (IFT) Annual Meeting. Las Vegas, USA. June 2017.

2016
Food Engineering Students Creative Experiences in a Capstone Course. , Tipo de participación: Ponencia Oral Nombre del congreso: 2016 ASEE Annual Conference. June 26 - 29, 2016. New Orleans, LA.



Artículos de investigación

2019
Studying microwave assisted extraction of Laurus nobilis essential oil: Static and dynamic modeling., Nombre de la revista: Journal of Food Engineering, Volumen: 247, Número: , Páginas: , DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.11.007, ISSN: 02608774

2019
Stability of Palm Olein with or without antioxidants during industrial Continuous Deep-fat frying of Wheat Snacks. , Nombre de la revista: Journal of Oil Palm Research, Volumen: 31, Número: 2, Páginas: , DOI: 10.21894/jopr.2019.0017, ISSN: 15112780

2019
Characterization and effectiveness of short-wave ultraviolet irradiation reactors operating in continuous recirculation mode to inactivate Saccharomyces cerevisiae in grape juice., Nombre de la revista: Journal of Food Engineering, Volumen: 241, Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 02608774

2019
Cinnamaldehyde-loaded chitosan nanoparticles: characterization and antimicrobial activity., Nombre de la revista: ,, Volumen: 9, Número: 4, Páginas: , DOI: 10.33263/BRIAC94.060065, ISSN:

2018
Modeling phase separation and droplet size of WO emulsions with oregano essential oil as a function of its formulation and homogenization conditions, Nombre de la revista: Journal of Dispersion Science and Technology, Volumen: 39, Número: 2018, Páginas: , DOI: 10.108001932691.2017.1382370, ISSN: 01932691, 15322351

2018
Effect of Short Wave Ultraviolet Radiation on Selected Properties of Edible Films Formulated with Pomegranate Juice and Chitosan. , Nombre de la revista: Revista Mexicana de Ingeniera Qumica, Volumen: 17, Número: 1, Páginas: , DOI: 10.24275/uam/izt/dcbi/revmexingquim/2018v17n1/Lopez, ISSN: 16652738

2017
Description of Aspergillus flavus growth under the influence of different factors (water activity, incubation temperature, protein and fat concentration, pH, and cinnamon essential oil concentration) by kinetic, probability of growth, and time-to-detection models., Nombre de la revista: International Journal of Food Microbiology, Volumen: 240, Número: 2017, Páginas: , DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.04.024, ISSN: 01681605

2017
Enhancement of UVC-light treatment of tangerine and grapefruit juices through ultrasonic atomization., Nombre de la revista: Innovative Food Science and Emerging Technologies, Volumen: 39, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.ifset.2016.10.019, ISSN: 14668564

2016
Dynamic Behavior of a Multi-Tasking Reactive Distillation Column for Production of Silane, Dichlorosilane and Monochlorosilane; Chemical Engineering and Processing, Nombre de la revista: Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, Volumen: 108, Número: 2016, Páginas: , DOI: 10.1016/j.cep.2016.08.005 , ISSN: 02552701

2016
Modeling Penicillium expansum growth response to thyme essential oil at selected water activities and pH values using surface response methodology; Procedia Food Science 7 ( 2016 ) 93 – 96, Nombre de la revista: Procedia Food Science,, Volumen: 7, Número: 2016, Páginas: , DOI: 10.1016/j.profoo.2016.02.095 , ISSN: 2211-601X

2016
Modeling the time to fail of peach nectars formulated by hurdle technology., Nombre de la revista: Procedia Food Science,, Volumen: 7, Número: 2016, Páginas: , DOI: 10.1016/j.profoo.2016.02.094 , ISSN: 2211-601X

2016
Food antimicrobial agents using phenolic compounds, chitosan, and related nanoparticles; Journal of Food Bioengineering and Nanoprocessing, Nombre de la revista: Journal of Food Bioengineering and Nanoprocessing,, Volumen: 1, Número: 2, Páginas: , DOI: , ISSN: 2501-2568

2016
Dynamic behavior of a multi-tasking reactive distillation column for production of silane, dichlorosilane and monochlorosilane., Nombre de la revista: Proceedings of the 26th European Symposium on Computer Aided Process Engineering, Computer Aided Chemical Engineering,, Volumen: , Número: 38, Páginas: , DOI: DOI:10.1016B978-0-444-63428-3.50056-4, ISSN: x

2016
Personal Learning Environments: Analysis of Learning Processes, Reflection, and Identity in an Academic Context, Nombre de la revista: Proceeding of 2016 ASEE Annual Conference Paper ID #16805, American Society for Engineering Education.,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: 10.18260/p.25889, ISSN: 2153-5965

2016
Food Engineering Students Creative Experiences in a Capstone Course. , Nombre de la revista: ASEE,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN:

2016
Estimation of Aspergillus flavus growth under the influence of different formulation factors by means of kinetic, probabilistic, and survival models. , Nombre de la revista: Procedia Food Science,, Volumen: 7, Número: , Páginas: , DOI: 10.1016/j.profoo.2016.02.093, ISSN: 2211-601X

2015
Insights on the dynamic behavior of thermally coupled distillation columns implemented on processes with recycles., Nombre de la revista: Chemical Engineering Research and Design, Volumen: 93, Número: 2015, Páginas: , DOI: 10.1016/j.cherd.2014.05.015, ISSN: 02638762, 17443563

2015
A method for the design of distillation systems aided by ionic liquids, Nombre de la revista: Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, Volumen: 87, Número: 2015, Páginas: , DOI: 10.1016/j.cep.2014.10.016, ISSN: 02552701

2015
Essential Oils: Antimicrobial activities, extraction methods, and their modeling. , Nombre de la revista: Food Engineering Reviews, Volumen: 7, Número: 3, Páginas: , DOI: 10.1007/s12393-014-9099-2, ISSN: 18667910, 18667929

2015
Estimation of Listeria monocytogenes survival during thermoultrasonic treatments in non-isothermal conditions: Effect of ultrasound on temperature and survival profiles., Nombre de la revista: Food Microbiology, Volumen: 52, Número: 2015, Páginas: , DOI: 10.1016/j.fm.2015.07.006, ISSN: 07400020, 10959998

2015
Estimation of mass transfer coefficients of the extraction process of essential oil from orange peel using microwave assisted extraction., Nombre de la revista: Journal of Food Engineering, Volumen: 170, Número: 2016, Páginas: , DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2015.09.025, ISSN: 02608774

2015
Arguing to Solve Food Engineering Problems., Nombre de la revista: onference Proceedings of American Society for Engineering Education (ASEE) Annual Conference and Exposition,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 1524-4644

2015
Qualitative Research of Universidad de las Américas Puebla’s Food Engineering Course Learning Outcomes, Nombre de la revista: Conference Proceedings of American Society for Engineering Education (ASEE) Annual Conference and Exposition,, Volumen: , Número: , Páginas: , DOI: , ISSN: 1524-4644



Libros Editorial Internacional

2019
Water Activity in Foods: Fundamentals and Applications, ISBN: 9781118768310

2019
Nanoengineering in the Beverage Industry, ISBN: 9780128166772

2019
N. Ramirez-Corona, A. Palacios (2019) Chapter 1. Generalities about process intensification in Process Intensification: Design Methodologies. Eds. F. I. Gomez-Castro, J.G. Segovia-Hernandez. De Gruyter. 338 pp. (pp. 1–14). Berlin, Boston: De Gruyter. https:doi.org10.15159783110596120-001, ISBN: 9783110596076

2017
Frontiers in Pen and Touch: Impact of Pen and Touch Technology on Education. , ISBN: 9783319642383

2016
Pen and Touch: The Perfect Storm, ISBN: 9783319311937

2016
Pen and Touch: The Perfect Storm., ISBN: 9783319642383

2015
Emerging Technologies for STEAM Education. Full STEAM Ahead., ISBN: 9783319352831



Citas por otros autores

2018
6,

2017
107,

2016
94,

2015
59,



Citas por coautores

2018
6,

2017
29,

2015
24,

 
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